Херсонський гурт “Криголам” представив альбом “Блюз в окупації”

На футболці фронтмена групи «Криголам» Костянтина Рейстрового надпис Kherson hero city, а гітарист та ідейний лідер команди «Криголама» Володимир Демченко вбраний у футболку з логотипом миколаївського закладу Rock Hata і слоганом «Доброго вечора Ми з Миколаєва». Проте обидва виконаці – з Херсона, і «Криголам», який цього року відзначає своє 40-річчя – завжди був херсонським гуртом. Лиш останнім часом з відомих причин більше перебуває і виступає в Миколаєві. У  «Рок Хаті» нещодавно був ювілейний бенефіс «Криголама».  З обов’язками модератора дійства справлявся старший брат Володимира Демченка миколаївець Юрій Демченко, письменник і журналіст, а, крім того, кореспондент «Споживчого ринку». Отож не дивно, що на черговому виступі «Криголама» в «Рок Хаті» в останню суботу січня «Споживчий ринок» був присутній.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Спочатку гурт представив свій новий альбом «Блюз в окупації». І Костянтин, і Володимир довгі місяці пробули в захопленому ворогом Херсоні, добряче відчули гіркоту й бридоту чужинецького іга. Ці спостереження вилилися в блюзові композиції – музичні образки життя в рашистському потойбіччі.

«Окупації дні – наче був у лайні», – звучить рефреном в одній із пісень. А в пісні «Хлопці в Херсоні грають в футбол» постає образ «відірваної голови». Він символізує жах, смерть. Знавці можуть також сприйняти його як перегук  із композицією «Літаюча голова» гурту «Плач Єремії».

Тексти пісень гранично жорсткі, бо такою є неприхована правда життя в загарбаному ворогом рідному місті: ” бабуся радіє рублям”, “народная артистка салютує русні”. Але світлих людей в Херсоні виявилася переважна більшість. Є в альбомі пісня про тамтешніх партизан, великою мірою завдяки яким Херсон отримав звання міста-героя.

Маестро Рейстровий зізнався, що коли писав блюз «Про москву», щільно зачиняв двері й вікна.  Якби якесь вороже вухо почуло й розібрало слова – автора могли б запросто розстріляти. Бо ж було в Херсоні – окупанти застрелили у власному будинку головного диригента музично-драматичного театру.

У другій частині виступу «Криголам» виконав хіти з попередніх своїх альбомів, яких у гурту за його історію набралось більше двадцяти.  Концерт був безплатний, але в залі стояла скринька, куди можна було кинути суму, яку хто забажає, на потреби захисників України.

Теги

Новости по теме